Een andere visie op besturen in de zorg

Frank Wolterinks ideeën over hoe besturen in de zorg goed en leuk kan zijn

Print Friendly

Vanuit de cliëntenraad kwam eind vorig jaar de investeringswens om een braintrainer te gaan aanschaffen. Op mijn vraag, wat dat precies voor een apparaat was, kwam niet echt een duidelijk antwoord. De vraag triggerde me vanaf het eerste moment echter wel. Bij verder speuren op het internet blijkt er al een specifiek apparaat te zijn ontwikkeld door het Rotterdamse bedrijf Qiosq samen met zorgcentrum Frankeland in Schiedam. Het gaat om het concept BrainTrainerPlus, een gebruiksvriendelijk spelconcept waarmee ouderen spelenderwijs hun geheugen activeren. De positieve beleving staat in deze methode centraal: training en spel bieden via de BrainTrainerPlus een heilzame vorm van ontspanning. De BrainTrainerPlus combineert eigentijdse vormen van communicatie met een gebruiksvriendelijke computer. Het eenvoudig te bedienen aanraakscherm nodigt uit tot zelfstandig gebruik door ouderen, waardoor spelenderwijs een beroep op de oog-handcoördinatie wordt gedaan. Tegelijk activeert de aangeboden informatie het geheugen. Het plezier en het zelfvertrouwen die hieruit volgen leiden tot een hoger welbevinden bij de beoefenaar.

Maar, waarom dan geen I-pad aanschaffen als braintrainer voor ouderen, dacht ik bij mezelf. Voor de prijs van één braintrainer + bijbehorende software + licenties, kun je ongeveer 8 á 10 I-pads aanschaffen. Daarnaast neem je een klein abonnement op neurocampus en je kunt groepsgewijs fantastische dingen doen; van krant lezen tot het weer bekijken, naar buienradar gaan, e-mailen, internetten, gratis spelletjes en geheugentrainspelletjes via neurocampus. Dan vergeet ik nog veel andere mogelijkheden. Immers ‘apps’ hebben de toekomst en vallen onder het nieuwe denken. Veel ‘apps’ zijn gratis of kosten nauwelijks geld. Het aanschaffen van eigen software, met jaarlijkse updates bij een leverancier is oud denken en is relatief duur. Wat is er nou mooier dan dat cliënten aan hun puberende kleinkinderen kunnen vertellen, dat zij met een I-pad hebben gewerkt? Toen ik bijgaand filmpje op You Tube zag, was ik helemaal verkocht.

De I-pad voor ouderen

Maar we hebben nog niets aangeschaft, want we zijn er nog niet uit. Ook de ervaringen met de BrainTrainerPlus zijn goed. Het scherm is groter en de spelletjes zijn eenvoudiger. We hebben nog geen ervaringen met de I-pad. Kunt u ons helpen? Ik ben benieuwd naar uw ervaringen?

   

7 Reacties op “De I-pad als braintrainer voor ouderen”

Geachte heer Wolterink,

Mijn reactie zal enigszins gekleurd zijn want ik ben werkzaam bij de BrainTrainerPlus.

Praktisch:
1
De BTP wordt niet zo gemakkelijk gestolen als een Ipad.

2
De BTP staat in diverse instellingen als een zelfstandige unit in bv een restaurant. Mensen kunnen daar dan op elke gewenst tijdstip gebruik van maken. (die btp’s staan wel met een kettinkje aan de muur, maar dat is in het design ingebouwd.)

3
U koopt geen 8 ipads voor de prijs van 1 BTP,
Hooguit 3,5

4
Het formaat. De BTP staat op een tafel of rolstoelplank en laat zich gemakkelijk met 1 hand bedienen. Dat hebben we spelers met de ipad niet zo makkelijk zien doen. (wij hebben het BTP-program ook op een tablet gezet en daarmee flink geëxperimenteerd).

5
Het spelplezier zonder confrontatie van iets niet (meer) kunnen. De BTP vraagt of u een stapje moeilijker wilt spelen, als de speler Ja zegt, meet de BTP of dat ook terecht is geweest. Zo niet, schakelt de BTP automatisch een stapje terug.

6
De BTP kan veel meer dan alleen spelen.
Video gesprekken met familieleden,
Een elektronisch levensboek,
Communicatie met de keuken, bibliotheek.
Kan de agenda bij houden.
En nog veel meer..
Kijk op onze website voor de talloze vrolijke berichten van gebruikers.
Negatieve reactie hebben wij nog niet gekregen.
Als mensen op of aanmerkingen hadden in het verleden, hebben wij die subiet toegepast in ons programma. Kunnen dat ook snel want wij maken alles zelf.

Ik hoop dat u ook nog wat meer reacties krijgt, want ik vermoed dat die dan ook allemaal positief zullen zijn.

MvG
H.J. van Katwijk
info@BTP.NL

[…] = [];}Op 4 februari jl. schreef ik een blog over de keus om een braintrainer voor ouderen of om meerder iPads aan te schaffen? We zijn nu net negen maanden verder en graag wil ik vertellen hoe de keuze heeft […]

Appreciate the recommendation. Let me try it out.

Also visit my blog post :: Food blog

Geweldig,die braintrainer plus!
Vooral leuk om er een extra aktiviteit van te maken met
2 bewoners tegelijk,inclusief kopje thee en aandacht!

De dames van tegen de 90 worden met de week alerter en vrolijker dank zij de braintrainer plus!

C.lous reageerde op: 26 March 2015 om 11:47

Ik oefen vaak met mijn echtgenote (licht dementerend) met de braintrainer plus waarvan we enkele maanden geleden de app hebben gedownload!, regelmatig een half uurtje per dag.
Dit werkt duidelijk stimulerend voor mijn vrouw gezien zij er steeds zelf op aandringt om nog een spelletje te doen..
Wij zijn dus zeer tevreden met dit spel.
Helaas is er nu een probleem waardoor het niet mogelijk is het spel te spelen omdat alle vakjes leeg blijven, zowel dat van de vragen als die van de antwoorden. Ik weet niet hoe ik dat moet herstellen. Wie kan ons helpen dit probleem op te lossen?

Josine reageerde op: 12 April 2016 om 20:49

Hoi,

Ik overweeg ook een BTP aan te schaffen voor mijn vader. Ik lees dat de btp op een ipad-app kan voor 50 euro?

We hebben een ipad en de keus van 50 euro om een app te installeren of een paar duizend euro voor een BTP is qua geld niet moeilijk te maken.

Waar zit dit grote prijsverschil nu exact in?
Zijn dat echt alleen de hierboven genoemde zes punten van de heer Van Katwijk?

Ik zie graag reacties tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Josine

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken