Een andere visie op besturen in de zorg

Frank Wolterinks ideeën over hoe besturen in de zorg goed en leuk kan zijn

Print Friendly

  Al vanaf 2007 hou ik de financiële resultaten bij van de VVT-sector van zo’n 23 zowel kleinere organisaties (stichting Eckmunde) als grotere concerns (Espria, Careyn). Het betreft een totale omzet in 2011 van ongeveer € 3,9 miljard. Dus is er sprake van een representatieve steekproef. Over het boekjaar 2007 lieten maar liefst 17 organisaties rode cijfers zien. In 2008 was dat aantal teruggelopen naar 8. In 2009 en 2010 waren het er 3. In de meest recente cijfers over 2011 zijn het er weer 3. De Osiragroep heeft in mijn steekproef voor het tweede jaar achtereen een negatief resultaat behaald. De overige twee hebben alleen in 2011 een negatief resultaat. Dat hadden beide in de afgelopen vijf jaar nog een keer. Dat zijn Aafje te Rotterdam en Surplus te Zevenbergen. De overige 20 VVT-organisaties vertonen allemaal zwarte cijfers. Over het algemeen wordt dus verder gewerkt aan het opbouwen van buffers voor slechtere tijden.

De rendementspercentages zijn over de hele linie verbeterd. De spreiding is relatief groot. Van een negatief rendement van 1% voor de Osiragroep, naar een positief rendement van 10,2% voor Vivent te ’s-Hertogenbosch. Dat rendement van 10,2% voor Vivent is opvallend. Zij kwamen vier jaar geleden van een negatief rendement van bijna – 20%. Dat hebben ze in een jaar weten om te zetten in een klein positief rendement. Ze hebben nu dus een jaarrendement gehaald van 10,2%. Een eerste analyse laat echter zien, dat dit grote rendement te maken heeft met een bijgestelde waardering van de vaste activa. Het reguliere rendement bedraagt ongeveer 1%. Het gemiddelde rendement over alle 23 organisaties voor het jaar 2011 komt uit op 2,5%. Dat betekent € 62,3 miljoen op een omzet van € 3,9 miljard. In het jaar 2010 was dat nog 1,75%. Groot of klein heeft op het behalen van een goed rendementspercentage geen invloed. Dat blijkt ook nu weer.

De meest stabiele zorgorganisaties weten al meer dan vier jaren rendementen te behalen van meer dan 2%. Dat zijn echter nog maar twee organisaties: de Zorgcombinatie Zwolle en Stichting Eckmunde te Egmond aan Zee. Twee andere organisaties uit mijn steekproef hebben vanaf 2007 altijd zwarte cijfers geschreven. Dat zijn: De Zorggroep te Venlo en MagentaZorg te Heerhugowaard, beide hebben in dit of voorgaand jaar de 2% norm niet gehaald. Kortom: het schommelt nogal met de resultaten.

Zijn de opgebouwde reserves uiteindelijk voldoende voor de toenemende financiële risico’s in de komende jaren? Denk aan de effecten van de NHC en de eventuele noodzaak tot impairment, het scheiden van wonen en zorg en het niet langer opnemen van de zorgzwaartecategorieën 1, 2 en 3, waardoor een leegstandsrisico dreigt. Mogelijk zullen ook de tarieven in de komende jaren neerwaarts worden bijgesteld vanwege tegenvallende macro-economische cijfers? Aan de andere kant mag ook een positief effect worden verwacht van het beschikbaar komen van de intensiveringsmiddelen, welke een ‘structurele’ verruiming van het variabele budget betekent van ongeveer 4,5% in de jaren 2012 en 2013. Voor mij blijft de vraag in hoeverre de sector zich voldoende heeft voorbereid op een aantal magere jaren in de toekomst?

Uitspraken over in hoeverre de opgebouwde reserves voldoende blijken te zijn, kan ik niet goed doen. Wel kan ik de situatie overzien van stichting Eckmunde, waar ik interim bestuurder ben. Eckmunde heeft al een aantal jaren een hoog rendement van meer dan 4%, een relatief hoog vermogensratio van 32,7% (EV/totaal opbrengsten), maar een lagere solvabiliteit 13,3% (EV/Balanstotaal). Dat komt doordat in de jaren voor 2008 grote investeringen zijn gedaan ten behoeve van renovatie/nieuwbouw van de twee gebouwen. Het is voor mij nog maar de vraag of die investeringen in de komende 10 tot 15 jaren kunnen worden terugverdiend?  Kortom: voor Eckmunde is het allerminst zeker dat de opgebouwde reserves voldoende zullen zijn. Daarom wil Eckmunde gaan fuseren met De Zorgcirkel. De eventuele risico’s worden daardoor verkleind. Nieuwe strategische alternatieven worden daardoor mogelijk.

 

   

1 Reactie op “VVT sector bereidt zich goed voor op slechtere tijden”

Lin reageerde op: 18 May 2014 om 22:14

Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
I love the info you provide here and can’t wait to take a
look when I get home. I’m amazed at how fast
your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
Anyhow, amazing blog!

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken