Een andere visie op besturen in de zorg

Frank Wolterinks ideeën over hoe besturen in de zorg goed en leuk kan zijn

Print Friendly

Bij nieuwbouw in de zorgsector gaat nog al wat fout. Vaak gaat het om elementaire blunders. Wat ik erg vind is dat ik veel soortgelijke fouten tegenkom. Het lijkt erop alsof overal opnieuw wordt begonnen met het proces van ontwerpen en bouwen en dat iedere keer weer dezelfde fouten worden gemaakt. Kortom: er wordt niet geleerd van gemaakte fouten van anderen. Dat kan volgens mij worden voorkomen door het oprichten van een digitale kennisbank voor vastgoed in de zorg, waarop alle zorginstellingen fouten publiceren, die zij tegenkomen in hun eigen (nieuwe of gerenoveerde) gebouw. Wie pakt deze handschoen op?

Wat heb ikzelf zoal aan fouten gezien?
Bijvoorbeeld bij verpleeghuizen: De deuren van de appartementen naar de gangen zijn niet groot genoeg om met een bed door te rijden. Overigens zijn er verschillende bedmaten. Soms zijn de deuren wel breed genoeg, maar blijkt vervolgens de aansluitende gang te smal, waardoor het bed de bocht niet kan nemen. Soms blijken beide wel goed, maar eenmaal aangekomen bij de huiskamer is juist deze deur weer te smal, waardoor een bedlegerige cliënt niet in de huiskamer kan, en dus gedwongen wordt in de eigen kamer te blijven. Bij een appartement met een afzonderlijke slaapkamer met schuifdeur naar de woonkamer, bleek de schuifdeur niet ver genoeg terug te kunnen worden geschoven, zodat ook daar het bed alleen maar door kon, als je dat kantelde!!
In huiskamers voor kleinschalig wonen zie ik vaak onvoldoende capaciteit van de afzuigkappen. Zelfs een keer was wel veel geïnvesteerd in inductieplaten (dat is dus heel goed), maar niet in een adequate afzuiging. “Ik dacht, dat er alleen maar een eitje werd gekookt!” was het antwoord van de begeleidend ingenieur. Wat te denken van de verlichting? Vaak lijkt dit een sluitpost van de begroting. Verlichting in verpleeghuizen vergt veel vakmanschap. Dat wordt nu overgelaten aan een architect, die dezelfde goedkope “Ikea”lampjes gaat ophangen. Vaak te weinig , soms te veel licht, maar vooral precies het verkeerde licht voor de doelgroep. Helemaal fout dus.
En dan de luchtbehandeling. Dat is in nieuwe gebouwen vaak helemaal een crime, vooral in de gangen en de trappenhuizen. De lucht is te droog, wordt te weinig geventileerd en de regelcapaciteit is minimaal. Architecten maken het vaak erg ingewikkeld. Ontwerpen ze een gebouw met heel veel glas, waardoor vervolgens een soort ‘kasseneffect’ ontstaat. Dat betekent in de zomer te warm en in de winter te koud. Ik heb ook gezien dat op woongroepen de (professionele) wasmachine + droogtrommel in een ruimte was geplaatst, zonder een adequate afzuiging. Soms ook waren afvoeren van toiletten of badkamers te weinig geïsoleerd, waardoor in de ruimtes ernaast en eronder alles dagelijks goed hoorbaar was. En wat te denken van te lage toiletten en een verkeerde drempel tussen de doucheruimte en de slaapkamer. Volgens mij zijn mijn voorbeelden nog maar een tipje van de sluier. Er gaat veel meer mis. Reacties zijn meer dan welkom.
Tip
Als ikzelf moet bouwen vraag ik altijd meerdere architecten. Met twee architecten waartussen ik ga kiezen, maak ik een afspraak voor een bezoek aan een bestaand gebouw dat hij/zij heeft ontworpen. Met hem/haar loop ik vervolgens een dagdeel door dat gebouw. De vraag is dan telkens: waarom zo en wat zou hij/zij de volgende keer toch echt anders doen? Daarna krijg ik een beter beeld van hoe de architect kijkt, denkt en doet.

Wie pakt de handschoen op?
Vroeger hadden we het College Bouw. Daar zat heel veel deskundigheid op dit terrein. Die lijkt nu helemaal weg. Nu pleit ik niet voor het opnieuw instellen van een soort College Bouw, maar wel voor het opzetten van een kennisbank om juist dit soort elementaire fouten te melden. Ik stel me zo voor, dat dit een goede toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de koepelorganisatie ACTIZ. Ik ben benieuwd of zij dit zelf ook zo zien. Ik zal het eens bij Guus van Montfort aankaarten.

   

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken